
14 червня – Всесвітній день донора крові
14 червня в Україні традиційно відзначається Всесвітній день донора крові.
Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. А, здавши кров навіть один раз, ви можете врятувати три життя. Всесвітній день донора крові може стати хорошою точкою відліку для нової звички – порятунку життів. Про підготовку до процедури донації крові, про користь для здоров’я та найпоширеніші міфи про донорство розповідаємо разом з найбільшою платформою для донорів в Україні ДонорUA.
Користь донорства для здоров’я
Окрім того, що, здавши кров один раз, можна врятувати три життя, ви ще й отримуєте користь для власного здоров’я. Щоб подивитись перелік медичних закладів, де можна здати кров, натисніть тут.
- Вже одна донація стимулює роботу серця, печінки та селезінки.
- Регулярне донорство знижує ризик розвитку тромбозів та онкологічних захворювань.
- Системні донори загалом менше хворіють і довше живуть, що може бути пов’язано як з користю від самих донацій, так і з тим, що такі люди ведуть здоровіший спосіб життя.
- Донорську кров перевіряють на ВІЛ, сифіліс і гепатити, а перед її здачею у людини перевіряють рівень гемоглобіну та деякі інші показники крові. Тож донорство — гарний спосіб до певної міри контролювати стан свого здоров’я.
- Так званий ефект warm glow, коли людина відчуває радість від зробленої доброї справи — теж про здоров’я, зокрема ментальне.
Як підготуватись до здачі крові
Кров здають у першій половині дня. Перед цим варто добре виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголь та медикаменти.
Протягом доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:
- молочних продуктів;
- яєць;
- жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
- снеків і фастфуду;
- жирних солодощів.
Основу вашого меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
Зранку перед донацією слід легко поснідати — наприклад, кашею на воді та солодким чаєм з печивом. А от каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
Від куріння, якщо ви палите, варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після.
Після донації, за можливості, уникайте суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин, вдосталь їжте і пийте побільше рідини.
ТОП-5 поширених міфів про донорство крові
Міф 1: Після здачі крові люди непритомніють
Правда: Якщо людина не має протипоказань до донорства і правильно підготувалась до процедури, ймовірність виникнення неприємних симптомів після донації дуже низька. Може виникнути короткочасне запаморочення або слабкість. Після процедури варто залишитися у центрі крові на 15-20 хвилин, аби вам надали допомогу в разі необхідності.
Міф 2: Донорство крові допомагає схуднути
Правда: Організм дійсно витрачає деяку кількість калорій на відновлення крові, однак ці енерговитрати не компенсують неправильного харчування та браку фізичної активності. Проте регулярне донорство надихає людей уважніше ставитися до свого здоров’я, наслідком чого може стати нормалізація ваги.
Міф 3: Донором може бути лише людина з ідеальним здоров’ям
Існує ряд протипоказань до донорства крові — деякі хвороби та період відновлення після них, вживання певних ліків тощо. Але є й відносні фактори — скажімо, регулярному донору краще не палити, проте саме по собі куріння не протипоказанням, якщо не призвело до розвитку хвороб. Те ж стосується і зайвої ваги. Більшість людей може здавати кров, хоча остаточне рішення приймає лікар під час попереднього огляду.
Міф 4: Під час донації можна заразитися
Для забору крові використовуються одноразові стерильні системи, тож донор заразитися не може. Отриману кров також перевіряють на ряд захворювань, і в разі виявлення якогось з них — кров утилізують. Тож для реципієнта переливання також є безпечним у цьому плані.
Міф 5: Здавати кров — шкідливо для здоров’я
Часом можна почути, що регулярне донорство крові виснажує організм, але насправді все навпаки. Донації стимулюють відновлювальні процеси в організмі, знижують ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань.
З нагоди Всесвітнього дня донора крові, що відзначається 14 червня, ВООЗ проведе кампанію під гаслом: «Здавайте кров, даруйте надію: разом рятуємо життя». Всесвітній день донора крові – привід нагадати про заслуги мільйонів добровольців, які безоплатно здають свою кров, щоб подарувати іншим шанс продовжити життя. Їхня щедрість рятує людей від смерті, згуртовує суспільство і є виразом духу солідарності. Ця пам’ятна дата – не лише данина подяки донорам, але й можливість звернути увагу на незмінно гостру потребу регулярного донорства безпечної крові.
Цього року компанія присвячена надії, яку приносить кожна крапля донорської крові. Щороку переливання крові потребують мільйони пацієнтів, і кожен акт донорства стає для них джерелом надії.
Цілі кампанії цього року:
- підвищити обізнаність громадськості про критичну потребу в донорській крові та плазмі та про те, яку роль їх наявність відіграє в житті пацієнтів;
- мотивувати як нових, так і традиційних донорів до регулярної здачі крові для підтримки стабільного та достатнього запасу донорської крові;
- підкреслити внесок донорів крові у покращення показників здоров’я та благополуччя населення та пропагувати цінності солідарності, співчуття та взаємодопомоги за допомогою практики донорства крові.
Повномасштабна війна, спричинена вторгненням російської армії в Україну, докорінно змінила все наше життя. І незважаючи на всі жахіття, ми демонструємо справжні дива — дива єдності, хоробрості, незламності. Щодня до лікарень прибувають нові поранені бійці, і їм ми можемо допомогти, здавши кров, яка рятує життя військових. Потреба в донорській крові лишається стабільно високою. Донорської крові потребують також цивільні, що постраждали від воєнних дій. Не скасувала війна і планових ургентних операції, онкологічних захворювань, ускладнених пологів. В Україні завжди існував дефіцит донорської крові, й наразі ця проблема стала особливо гострою.
Донором може стати практично будь-яка здорова людина у віці від 18 до 60 років, якщо вона не має протипоказань. Люди з масою тіла менше 50 кг або зрості менше 150 см допускаються до донорства в індивідуальному порядку лікарем-трансфузіологом. При цьому об’єм однієї донації не повинен перевищувати 12% об’єму циркулюючої крові. Стандартний об’єм заготівлі крові (донації) 450 ± 50 мл без урахування кількості крові, що взяли для аналізів (до 40 мл).
В середньому чоловік може здавати кров 5 разів на рік, а жінка – 4. Плазму можна здавати до 12 разів на рік.
Існують абсолютні протипоказання, що не дозволяють людині здавати кров: венеричні та інфекційні захворювання (ВІЛ-інфекція, СНІД, сифіліс, вірусний гепатит, туберкульоз, бруцельоз, тиф, лепра тощо), злоякісні пухлини і хвороби крові. Також не допускаються до донорства люди з органічними захворюваннями ЦНС, повною відсутністю слуху та (чи) мови, психічними захворюваннями, наркоманією, алкоголізмом, серцево-судинними хворобами, захворюваннями шкіри (псоріаз, екзема, різні дерматози), хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка), захворюваннями печінки, жовчовивідних шляхів, нирок.
Донорам не рекомендується:
– Увечері напередодні здачі крові їсти жирну, смажену, гостру, копчену їжу, молочні продукти, олію, яйця, гриби, горіхи, банани, буряк.
– Вживати алкоголь менш ніж за дві доби (48 годин) до процедури.
– Приймати анальгетики та аспірин (ці речовини погіршують здатність крові згортатися) менш ніж за три доби (72 години) до процедури.
– Палити менш ніж за годину до процедури.
– Здавати кров натщесерце. Вранці, в день здачі крові, рекомендується з’їсти нежирний вуглеводний сніданок (зварена на воді каша, сухе печиво) і випити велику кількість рідини (солодкий чай).
– Здавати кров при погіршенні стану здоров’я: озноб, запаморочення, головний біль, слабкість.
Після донації дуже важливо правильно харчуватися, аби відновити не лише кількість, а й якість крові. Їжа, багата на залізо, – одна з важливих умов відновлення після здачі. Це передусім продукти тваринного походження: м’ясо (особливо червоне), печінка, риба та різноманітні морепродукти.
Якщо ви не вживаєте такої їжі, запаси заліза допоможуть поповнити шпинат, горох, броколі, квасоля, спаржа, а також хліб, крупи та макарони. Проте організм зможе засвоїти лише 10% заліза з рослинних джерел. Покращити ситуацію допоможе вітамін С, який стимулює засвоєння заліза. Найкращі харчові джерела вітаміну С – свіжа зелень та ягоди, цитрусові, фрукти, капуста, свіжі помідори.
Протягом пари годин після їжі не вживайте чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза. Негативно впливають і молочна продукція, клітковина, яйця та шоколад.
Здати кров в м. Харкові можна у КНП ХОР «Обласний Центр Служби Крові», за адресою вул. Клочківська, 366. Донор – Центр в ТРЦ Нікольський вул. Сковороди Григорія, 2а.
Кожна здача крові – це дорогоцінний дар, який рятує життя, а неодноразове донорство – ключ до забезпечення достатніх запасів безпечної крові.
Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка зазнала лиха!